Immunochemia CEA normy

blogUE

Temat: Wyniki badań-proszę o analizę.
Moje objawy to nieustające bóle brzucha(nieostre),zaparcia,wzdęcia trwające długi czas itp Zgłosiłam się do lekarza ok2 lata temu jak to się zaczęło i zrobili mi test na helicobacter wyszedł ujemny , czyli nie mam wrzodów , ale wyszła mi bardzo duża anemia (nie wiem ,czy to była dobra diagnoza co do anemii).Zażywałam żelazo i wynik wrócił do normy.Niedawno wybrałam się do ginekologa,zrobiłam sobie usg jajników i macicy i nic nie wykazało.Postanowiłam więc zrobić ponownie badania krwi z markerem i próby wątrobowe.
Morfologia krwi:
Leukocyty 7,1 norma: 3,8-10 flaga-
Erytrocyty 5,2 3,7-5,1 h(high)
Hemoglobina9,7 12,0-16,0 l(low)
Hematokryt 34 37-47 l
MCV 65 80-99 l
MCH 19 27-35 l
MCHC 28,7 32-37,0 l
Płytki krwi 305 140-440 -
RDW-CV 16,6 11,6-14,8 h
PDW * 9,0-17,0 -
MPV * 9,0-13,0 -
P-LCR * - -
Wskaźniki płytkowe niemożliwe do oznaczenia.
Neutrofile 5,91 (tys/ul) 2,50-7,0 -
Limfocyty 0,89 1,00-3,50 l
Monocyty 0,21 0,20-1,0 -
Eozynofile 0,02 0,10-0,50 l
Bazofile 0,0 0,0-0,1 -
Neutrofile 83,7(%*) 40-70 h
Limfocyty12,6 20-45 l
Monocyty 3,0 2,0-10,0 -
Eozynofile 0,3 1,0-5,0 l
Bazofile 0,4 0,0-2,0

Próby wątrobowe:
AST 18 min- , max:35
ALT 7 min-,max 35
Bilirubina całkowita 7,56 min-,max 21
Fosfataza zasadowa 74 norma: 30-120
GGTP 9 min-,max 38
Amylaza w surowicy 24 norma:22-80
CRP,półilościowo:
CRP 0,10 norma: 0,00-5,00
Wirus zapalenia wątroby typ C:
Przeciwciała anty-HCV wynik:ujemny
CA-125 7,51 norma:0,00-21,00


W końcu poszłam normalnie do lekarza rodzinnego z tymi wynikami.Nadal mam problemy z wypróżnianiem się głownie są to zaparcia (co jakiś czas występują biegunki).Stan ten utrzymuje się od ok 2 lat,wtedy to dostałam bardzo wysokiej gorączki,która pomimo leków utrzymywała sie przez długi czas,do tego miałam nawracające zapalenia pęcherza moczowego i ciągle mi się odbijało. w wynikach wyszła mi anemia i zaczęłam ją leczyć.Potem to ucichło , ale ciąglę mam zaparcia i ogólnie bóle brzucha wzdęcia itp.Do tego mam wrażenie,że ból czasmi jest mocniejszy po prawej stronie w okolicach pępka (jakieś 4-5 lat temu wyszła mi w tym miejscu taka czerwona plama-nie wiem czy to ma jakiś związek z tym-pisze co wiem).

A oto moje ostatnie wyniki:

Krew utajona w kale wynik 3 razy dodtani zakres wart ref ujemny! (baaaaardzo się tym martwię )
Lamblie w kale(ELISA) wynik : ujemny zakres wart ref: ujemny
Markery:
CEA: wynik: 0,67 norma: 0-5
Ca 19,9 wynik: 5,13 norma : 0-37


Rentgen płuc:Pola płucne i sylwetka sercowo-naczyniowa bez zmian rtg.

Byłam też u nefrologa , oto jego diagnoza: Nie stwierdzam żadnej choroby nefrologicznej.anemia z niedoboru żelaza do wyjaś.nienia . Pełna diagnostyka przewodu pokarmowego i gospodarki żelaza,ew.hemoglobiny,ginekolog.


Morfologia:
Biochemia:
mocznik 3,0 mmol/l norma: 2,5-6,1
kreatynina w surowicy 79umol/l norma:54-106
żelazo w surowicy: 2,8 umol/l ? norma:6,6-30,4
sód w surowicy 140mmol/l norma: 137-145
potas w surowicy 4,6 mmol/l norma: 3,6-5,0
Immunochemia:
TSH 1,796 ulU/ml norma 0,270-4,700

Morfologia krwi obwodowej:
WBC 6,1 tys/ul norma: 4,0-10,0

RBC 5,30 mln/ul norma: ? 4,00-5,20
HGB 9,9 g/dl n:?11,5-16,0
HCT 35,8 % n:?36-46
MCV 67,5 fl n:?78,0-100,0
MCH 18,7 pg n:?27,0-34,0
MCHC 27,7 g/dl n:?29,0-36,5
PLT 301 tys/ul n:140-440
RDW 15,2 % n:? 11,0-15,0
PDW 18,1 fl n:?6,1-17,0
MPV 10,60 fl n: 6,80-12,00
P-LCR 32,8 % n: 6,0-43,0



Mikroskopowy rozmaz krwi:
[/i]Neutrofile pałeczkowate 1 % norma: 1-5
Neutrofile segmentowane 73% norma:?45-70
Granulocyty kwasochłonne 3 % norma:1-5
Monocyty 3 % norma:2-8
Limfocyty 20% norma: 20-45

Odczyn Biernackiego 5mm/h norma: <12,0

Płytki krwi metodą manualną:

Płytki krwi 311,0 tys/ul norma: 140,0-440,0
Retikulocyty 7,0 %o norma:5,0-15,0

mocz-badanie ogólne:
barwa: jasnożółty
przejrzystość lekko mętny
ciężar właściwy 1,005 g/ml norma: 1,005-1,030
leukocyty negatywny
azotyny negatywny
ph 6,0 norma: 5,0-7,0
krew negatywny
białko negatywny
glukoza w normie
kwas askobinowy negatywny
ciała ketonowe negatywny
urobilinogen w normie
bilirubina negatywny

Osad moczu:
nabłonki płaskie liczne wpw
nabłonki okrągłe pojedyncze w prep.
leukocyty 0-2 wpw
erytrocyty świeże 3-5 wpw
bakterie liczne
śluz pojedyncze pasma
fosforany bezpostaciowe pojedyncze .

USG jamy brzusznej:
Wątroba jednorodna niepowiększona.Śledziona jednorodna niepowiększona.Pęcherzyk żółciowy cienkościenny bezkamiczy.Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe i zewnątrzwątrobowe nie poszerzone.Trzustka jednorodna niepowiększona.Obie nerki bez cech zastoju i ech konkrementów.Aorta brzuszna bez poszerzeń patologicznych.Węzły chłonne przyaortalne niepowiększone.Pęcherz moczowy gładkościenny.



Mam 19 lat (rocznikowo 20) ,wzrost: 172 cm,waga ok 65kg

Byłam też na wizycie u gastrologa(prywatnie w Krakowie) i on mi zalecił kolonoskopię.Już byłam zapisana,ale stchórzyłam i zrezygnowałam z terminu.
Boję się tego badania,ale chyba w końcu się na nie zapiszę.No nie wiem,jakoś nie mam odwagi.Rodzice ciągle mnie namaiwają na to badanie.

A teraz pytnaie do Was- drodzy Forumowicze :
- co sądzicie o tych wynikach?
-jakie badania byłyby jeszcze zalecane w moim przypadku?
-jak myślicie? jaka to może być choroba?

Jeśli są to nieodpowiedniepytania,bądź umieściłam je w nieodpowiedim dziale to bardzo przepraszam.

Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
Pozdrawiam!
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=7715