mleko na refluks żółciowy

blogUE

Temat: żołądkowcy łączmy się :P
Ja na refluks żoładkowy biorę Gasec (jestem juz po gastroskopii), ale jak się okazało główną przyczyna moich bóli brzucha nie jest refluks ale kamienie w woreczku żólciowym, które trezba zoperować (ale najpierw trzeba wyleczyć refluks). A co do diety, zero mleka i jego przetworów. Reszta w zasadzie mi nie szkodzi jak biore tabletki.
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=174497



Temat: Utrata masy ciała, bole brzucha, zator powietrzny
Witam wszystkich. Od jakiegos czasu mam problemy z ukladem trawiennym.

Zaczne od poczatku... Jakies 2 lata temu trafilem do szpitala z strasznym zaparciem... a raczej wzdetym brzuchem. Zrobili mi tam pasaz jelitowy ktory nic nie wykazal. Dali mi leki na przeczyszczenie i po 3 dniach przeszlo. Ale zaczely sie problemy z przelykiem i gardlem. Czyli zgaga, cialo obce w gardle, powiekszone migdalki i czeste odbijanie sie i czasem bol nadbrzusza. Poszlem do gastrologa stwierdzil refluks żołądkowo-przelykowy. Zapisal mi Helicid 20 na 2 miesiace i zmiane diety. Pomoglo na 2 lata byl spokój. Ostatnio jakos w maju pewnej nocy mialo bardzo dziwne zdarzenie. Polozylem sie spac... Czulem strasznie dziwne uczucie w nadbrzuszu(okolice watroby)... Nie byl to bol tylko takie uczucie dyskonfortu, ktore zmusilo mnie do wstania... Nagle powstal jakis zator powietrzny na przepone. Skutkiem tego bylo brak mozliwosci odbicia sie. Poprostu nie moglo mi sie odbic. Potem zaczol mnie bolec zoladek i wyladowalem znowu w szpitalu. Od tego czasu sprawy maja sie tylko gozej.

Ciagle chudne(bo jem mniej) pokarmy sprwiaja mi klopoty. Chodzi o to ze po ich spożyciu mam gazy, bulgotanie w zoladku, bole zoladka, jest mi czasem nie dobrze... ale to uczucie nie dochodzi z zoladka tylko bardziej z okolicy gardla. Jest tez zgaga.

Na mleko czy tluste potrawy nie moge poprostu patrzec. Bylem juz u sporej ilosci lekarzy. Wszystkie badania sa dobre. Potas, Magnez, Zelazo, TSH wszystko jest ok Badanie USG jamy brzusznej nie wykazalo nic poza napietym przyszyjkowo pęcherzykiem zolciowym. Tyle ze inne badania sa ok i raczej to nie jego wina(tak mowila doktor). Robilem tez badania zwiazane z kalem na pasozyty Lambrie itp. Wszystko negatywnie. To samo z badaniem Helikobaktera bo tez negatywny. Bylem tez u gastrologa ale bede teraz jechal na gastrologie do Warszawy... bo gastrolog nasz zrobil mi z gardla papke wsadzajac mi rure do zoladka... badania nie skonczyl jedyne co powiedzial to przepraszam a ja przez 2 dni czulem bole gardla (a to jedyny gastrolog w Koszalinie).

Z masy 85kg juz przeszlem na 71, ciagle mam bulgotanie w brzuchu, czeste bole brzucha, ciagle problemy z jedzeniem a szczegolnie z czyms tlustym, mam zatwardzenia... a przy nasilajacych sie objawach to biegunke, zmeczenie no poprostu sajgon .

Czy ktos z was ma cos podbnego i stwierdzona chorobe? Albo czy to moze byc alergia pokarmowa?
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=8226


Temat: Kawa - pomaga czy szkodzi ?
Po przeczytaniu artykułu i Waszej własnej wiedzy i doświadczeniu zapraszam do oddania głosu w sondzie Kawa - pomaga czy szkodzi ?

Prawdy i mity o pożytkach z picia kawy

Ogromna część z około 1200 składników chemicznych obecnych w kawie jest odpowiedzialna za jej odczucia smakowe i węchowe. Jednak jeden z nich, kofeina, jest szczególnie ważny ze względu na swój wpływ fizjologiczny na organizm, szczególnie na centralny układ nerwowy: pobudza, polepsza zdolność koncentracji i pamięć, zmniejsza czas odpowiedzi na zewnętrzne bodźce – refleks. Potrzeba jeszcze wiele lat obserwacji, aby w pełni zrozumieć wpływ kofeiny na zdrowie człowieka, ale pierwsze wnioski zostały jednak wyciągnięte.

• Kofeina powoduje zwiększenie ilości wapnia wydzielanego z moczem, aby uniknąć ryzyka zachorowania na osteoporozę wystarczą l lub 2 łyżki stołowe mleka dodane do kawy.

• Nie zaleca się picia kawy osobom z chorobą refluksową przełyku, co wynika z faktu, że kofeina zmniejsza napięcie dolnego zwieracza przełyku, a to sprzyja zarzucaniu treści żołądkowej do przełyku.

• Spożycie kawy może prowadzić do zmian o charakterze dysplazji, takich jak łagodne schorzenia gruczołu sutkowego i może też obniżać ogólną kondycję.

• Picie kawy w średnim wieku zmniejsza ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera i demencję.

• Kawa może zwiększać tętno człowieka, a przez to powodować chwilowe podniesienie ciśnienia krwi.

• Kawa pita w rozsądnych ilościach dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentrację, pozytywnie wpływa na trawienie i krążenie, poleca się ją osobom cierpiącym na nadkwasotę i niedociśnienie tętnicze.

• Stwierdzono, że dwuterpeny (lipidowe związki mogące podwyższać poziom frakcji LDL cholesterolu oraz homocysteiny) są częściowo zatrzymywane przez bibułę stosowaną przy przygotowywaniu kawy filtrowanej i w ograniczonym stopniu przechodzą do naparu. Największe działanie hipercholesterolemiczne obserwowano u osób pijących kawę gotowaną, lub zalewaną wrzątkiem w filiżance, mniejsze u osób spożywających kawę filtrowaną.

• Kofeina jest odradzana osobom cierpiącym na nieżyt żołądka, wrzody żołądka i dwunastnicy oraz na zaburzenia sercowo-krążeniowe.

• Kawa zapobiega alergicznym atakom wywołanym np. przez kurz lub pyłki kwiatowe. U niektórych osób substancje takie powodują, że komórki wydzielają do tkanek histaminę, a właśnie kawa tłumi jej wydzielanie.

• Ostatnio pojawiły się doniesienia mówiące o tym, że wypijanie 2–4 filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko powstawania kamieni żółciowych, choroby Parkinsona i raka okrężnicy.

Wpływ spożycia kawy na powstawanie chorób układu krążenia czy też nowotworów jest wnikliwie analizowany od lat. Wyniki badań są jednak bardzo rozbieżne, ponieważ trzeba brać pod uwagę także zwyczaje żywieniowe ludzi, wiek, płeć, masę ciała, ogólną kondycję, palenie tytoniu, alkohol, przyjmowanie estrogenów, przynależność etniczną, rodzaj wykonywanej pracy, stres, zażywanie lekarstw, ogólny poziom cholesterolu oraz wiele innych czynników, którymi się różnimy.

Niektórzy po kawie odczuwają skutki niestrawności. Przejawiają się one jako: bóle żołądka, pieczenie w przełyku, skurcze jelit, nudności, kolki oraz ucisk w okolicy wątroby i woreczka żółciowego. Jedni ratują się medykamentami, inni odstawiają kawę. Rozwiązaniem jest zakup tzw. kawy niskodrażniącej, która w procesie obniżania poziomu C-5-HT (5-hydroksytryptamidów kwasów karboksylowych, pochodnych serotoniny) zachowuje nie tylko pełną zawartość kofeiny, ale jest dobrze tolerowana przez układ pokarmowy nawet w przypadku osób, którym inne rodzaje kawy szkodzą.

Zakłada się, że umiarkowane spożycie kawy to do 4 filiżanek dziennie, czyli 100–500 mg kofeiny. Ponad 1000 mg kofeiny dziennie może być dla organizmu toksyczne. Trzeba pamiętać, iż kofeina występuje również w wielu innych produktach poza kawą, np. w herbacie, czekoladzie, napojach colopodobnych i energetyzujących oraz w pewnych lekarstwach.

Przedstawiciele niektórych zawodów nie wyobrażają sobie bez niej życia i pracy. Już autorzy encyklopedii Larousse’a z XIX wieku utrzymywali: „Kawa zalecana jest zwłaszcza literatom, żołnierzom, marynarzom i wszystkim robotnikom, którzy przebywają w klimacie o wysokich temperaturach, a wreszcie wszystkim mieszkańcom kraju, gdzie panuje głupota”. Nic dodać, nic ująć.

artykuł znalazłem na stronie www.poradnia.pl, autor dr n. farm. Katarzyna Żurowska
Źródło: forum.odzywianie.info.pl/viewtopic.php?t=199


Temat: Ulewanie u niemowląt
Niemowlę : Ulewanie u niemowląt.


Ulewanie polega na cofaniu się po posiłkach zawartości żołądka do jamy ustnej. Ulewanie występuje w pierwszych miesiącach po urodzeniu, kończy się zazwyczaj samoistnie około 4- 6 miesiąca życia. W większości przypadków nie ma powodów do zmartwień. Trzeba tylko obserwować dziecko pod kątem tego, czy przybiera na wadze i czy wykazuje objawy, które mogłyby świadczyć o tym, że cierpi.

Przyczyną ulewania może być:

niedojrzałość układu pokarmowego, a ściślej części żołądka, która jest odpowiedzialna za niedopuszczenie do cofnięcia się pokarmu do przełyku,
alergia pokarmowa na mleko i przetwory mleczne. W takim przypadku dziecko ulewa po każdym posiłku, co niekorzystnie odbija się na jego rozwoju. Zauważalne jest gorsze w stosunku do rówieśników przybieranie na wadze,
nawał mleka, dziecko niedoświadczone w ssaniu może po prostu nie nadążać z jedzeniem,
u dzieci przedwcześnie urodzonych powodem ulewania może być przekarmianie, rzadziej powód ten występuje też u dzieci urodzonych w normalnym terminie,
za krótkie przerwy między karmieniami,
nerwowe lub chaotyczne ruchy matki,
złe ułożenie podczas karmienia, dziecko powinno być ułożone w pozycji pionowej pozycja, która jest za pozioma może być powodem ulewania,
za wczesne wprowadzenie do diety innych rodzajów pożywienia,
przepuklina rozworu przełykowego,
uczulenie na leki,
zatrucia pokarmowe.

Ulewanie czy wymioty a może niemowlęcy zespół przeżuwania lub refluks ?

Często zdarza się pomylić ulewanie z wymiotami albo refluksem. Tymczasem są to zupełnie inne dolegliwości. Łączy je jedna cecha wspólna. U wszystkich jest wydalana treść pokarmowa tylko w inny sposób.
Wymioty polegają na gwałtownym wypróżnieniu treści żołądkowych. Powstają w następstwie bodźców mechaniczno-chemicznym działających na gardło, jelita, drogi żółciowe, drogi moczowe, opłucną, serce. Wymioty często prowokowane są bodźcami oddziałującymi na różne zmysły , np. bodźce wzrokowe, węchowe. Wymiotowanie nie jest naturalne, tak jak ulewanie. Wymioty są czynnością aktywną, odruchową, kontrolowaną centralnie, obejmującą mięśniówkę gładką oraz prążkowaną, powodują w wyniku skoordynowanych skurczów jelita cienkiego, żołądka, przełyku i przepony wydalenie zawartość żołądka przez usta.
Fakt zwymiotowania przez dziecko treści pokarmowych należy niezwłocznie zgłosić lekarzowi, gdyż może to świadczyć o osłabieniu układu odpornościowego, chorobie. Wymiotowanie za każdym razem jest nieprzyjemne, podczas gdy z reguły ulewanie nie powoduje żadnych cierpień (jeżeli powoduje to trzeba o tym poinformować lekarza). Wydobywa się pod dużym ciśnieniem. towarzyszy temu także skurcz mięśni brzucha
Refluks lub Niemowlęcy Zespół Przeżuwania różnią się tym od wymiotów i ulewania, że treść żołądka dostaje się tylko do przełyku i nie wychodzi poza niego. Podobnie jak wymioty nie jest to odruch naturalny. Jest nieprzyjemny dla dziecka.
Ulewanie jest naturalne. Trwa krótko w odróżnieniu od wymiotów. Jest bardziej bierne. Wypływa w małych ilościach, nie pod ciśnieniem. Ulewanie nie jest powodem do interwencji lekarza. Owszem można powiadomić doktora o ulewaniu niemowlaka, jednak przy okazji badań kontrolnych. Ulewanie jest mimowolnym (biernym) cofaniem się pierwotnie połkniętego pokarmu do jamy ustnej i na zewnątrz.

Jakie objawy ulewania mogą wywoływać niepokój ?

Mimo, że ulewanie w większości przypadków jest zjawiskiem naturalnym czasami towarzyszą mu niepokojące objawy, które mogą świadczyć o zaburzeniach czynnościowych. Do takich objawów zalicza się:

-nieprawidłowe przybieranie na wadze,
-ulewanie jest czynnością przykrą, której towarzyszy niepokój, płacz,
-ulewnie o zauważalnym nasileniu,
-występowanie wymiotów bez przyczyny,
-zauważalna krew w wymiocinach,
-często powracające zakażenia dróg oddechowych,
-gorączka, drgawki,
-biegunka,
-zaparcia,
-bóle głowy,
-objawy towarzyszące ostremu bólowi brzucha,
-ulewanie nie zmniejsza się ok. 10- 12 miesiąca,
-częste są napady kaszlu,
-dziecko krztusi się podczas karmienia.

Jak zapobiec lub zmniejszyć ulewania ?

Jeżeli ulewania wzbudzają niepokój, występują w większych niż powinno ilościach można je zmniejszyć lub całkowicie im zapobiec. Nierzadko zdarza się, że ulewanie jest spowodowane błędami, którym można zaradzić. W celu zapobiegnięcia lub ograniczenia ulewania należy:

-zadbać o prawidłowa pozycje przy karmieniu, usta dziecka powinny obejmować całą brodawkę,
-w przypadku nawału pokarmu trzeba przed karmieniem odciągnąć mleko, żeby dziecko nie dławiło się podczas posiłku,
-zaleca się krótsze, ale częstsze karmienie zwłaszcza w pierwszych tygodniach życia dziecka, kiedy układ pokarmowy maleństwa nie jest w pełni dojrzały,
-w czasie karmienia zaleca się trzymanie dziecka w pozycji odchylone o ok. trzydziestu stopni od poziomu,
-zaleca się po karmieniu przez kilka minut trzymać maleństwo w pozycji pionowej, po to żeby mu się odbiło,
-jeśli to nie jest konieczne, to nie należy wykonywać żadnych czynności kosmetycznych itp. tuz po karmieniu,
-nie wykonuj gwałtownych ruchów nawet przez godzinę po posiłku, przy wymianie pieluszki unoś delikatnie pupę niemowlęcia i nie zapinaj zbyt ciasno pieluszek,
-po posiłkach należy ułożyć dziecko na prawym boku,
-w przypadku karmienia pokarmem modyfikowanym zaleca się stosowanie mieszanki mlecznej stworzonej z myślą o dzieciach z tendencjami do ulewania np. Bebilonu Ar, zawierającego mączkę z ziaren chlebowca świętojańskiego, która zagęszcza mleko utrudniając jego cofanie.

Co zrobić, gdy pomimo to dziecko ulewa ?

W takim wypadku można podać dziecku specjalnej substancji zagęszczającej Nutritonu (firmy Nutricia). Głównym składnikiem Nutritonu jest: mączką chleba świętojańskiego i maltodekstryna. Te składniki sprawiają, że mleko, w żołądku staje się bardziej gęste przez co ulewanie jest trudniejsze. Przygotowaną papkę należy podać dziecku łyżeczką w trakcie karmienia lub przed karmieniem. W przypadku, gdy dziecko jest karmione pokarmami modyfikowanymi Nutriton można z nimi wymieszać. Pomimo, że jest to substancja dostępna bez recepty należy skonsultować się z lekarzem, a w szczególności w przypadku noworodków. Możliwe jest, że przyczyną ulewania jest alergia na mleko i pochodne. W tym wypadku stosowanie substancji zagęszczającej tylko złagodzi objawy. W przypadku alergii konieczna jest odpowiednia dieta matki karmiącej. Ulewanie najczęściej spowodowane jest niedojrzałością układu pokarmowego i powinno minąć przed upływem pierwszego roku życia.

źródło: [Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=457